Børn og computerspil

Børn og computerspil

De ski…. Computerspil

Som coach møder jeg tit unge mennesker der spiller meget, rigtig meget computer. Jeg møder faktisk også mange voksne der spiller computer og har opnået et fint afhængighedsforhold til det at spille computer.

For voksne gælder, at vi må, kan og skal sætte en grænse for os selv, hvis vi spiller, men for vores børn gælder, at det er os som forældre der skal hjælpe vores børn med at sætte tid på spilforbruget.

Jo før du hjælper dit barn med at styre på spilforbruget, jo nemmere bliver det fremadrettet når dit barn bliver ældre.

Jeg er ikke teknik- eller spilforskrækket og jeg synes moderne computerspil er fantastiske. Både i deres kvalitet og gennemtænkthed…

Det er ganske enkelt ret vildt hvad der produceres af spil i dag.

Jeg har selv fravalgt det at spille computer, da jeg synes jeg kan bruge min tid til så meget andet.

En helt konkret ting som til stadighed bliver diskuteret rundt omkring, er om voldelige computerspil kan påvirke os til at blive mere voldelige.

Det er ganske simpelt, jo mere livagtigt et spil er, jo mere påvirker det vores hjerne. Nyeste forskning påviser dette og uanset hvad computerspilsproducenter siger så påvirker disse spil os.

Lad os se det i øjnene, de er kommet for at blive de kære computerspil. Men der er et par (faktisk rigtig mange) ting vi er nødt til, som forældre at være opmærksomme på i forhold til computerspil.

  1. Vi er nødt til at hjælpe vores børn med at styre på tidsforbrug på computer/iPads osv.
  2. De er stærkt vanedannende – og kan påvirke nogle børn (i alle aldre) lige så benhårdt som forskellige former for narkotika

I forhold til disse to punkter møder jeg igen og igen unge mennesker og familier der har store udfordringer på grund af normer og standarder der er skredet.

1.
Børn begynder i dag, allerede i 3 års alderen at spille computerspil af den ene eller anden art. Faktisk begynder nogle børn tidligere, ligeså snart de har en bevidsthed om at de kan styre deres fingre, får de en iPad i hånden og får lov at spille spil der er konstrueret til dette.

Reelt er der vuggestuer der har indført iPads som pædagogisk værktøj….

Jeg tænker at hvis det endelig skulle være et pædagogisk redskab skulle det bruges kreativt, men en iPad er i dag, alt for ofte, i vuggestuen blot ”en plade du kan trykke på og så får du en reaktion” ting… og så er det mere et redskab til at passificere børnene.

Vi synes det er sjovt og hyggeligt at de kan blive beskæftiget på denne måde og hygger os med at de kan bruge en iPad.

Og langsomt langsomt ”spinnes” vores virkelighed ind i et stort computer/tablets/telefon forbrug.

For nogle børn/unge mennesker udvikles langsomt et afhængighedsforhold til at spille spil og hvis du ikke som forældre, allerede tidligt i barnets alder får lavet nogle meget faste aftaler, hvor du bestemmer som voksen, hvornår og hvordan der skal spilles, kan tingene løbe lidt af sporet.

Jeg har haft unge mennesker i ca. 12 årsalderen på besøg hos mig på mit kontor i København, som havde vabler på fingerspidserne af at spille på en iPad…..

Hvis du/I ikke er bliver enige om tid, tidspunkt, spilforbrug osv kan det tage over og jo ældre dit barn bliver, jo mere vil det kræve at få lov til at spille.

Så husk….!! .. det er dig som forældre der bestemmer, ikke dit barn!

Jeg oplever nogle gange at forældre i svære perioder, død, svær sygdom, post skilsmisseperioder og andet lader barnet spille på liv og løs og ikke ”træder i karakter” og siger nej, eller siger; ”du skal gøre som jeg siger!”

Netop i disse perioder er det rigtig vigtigt at holde fast i ”dig selv som voksen” og fortsætte med at opretholde regler og aftaler sammen med dit barn.

Alt for ofte bliver det modsatte at gøre dit barn en bjørnetjeneste!

Så lav faste aftaler i forhold til computer/iPad spil. Og i sidste ende bestemmer du!

2.
Desværre udvikler børn og unge nogle gange afhængighedsforhold af at spille og for spil.

De absolut fleste computerspil er i dag udviklet så hjernen bliver fodret med belønningshormoner hele tiden, via de progressioner man kan lave i spillet.
Og mange computerspil er designet så man hele tiden bliver dygtigere og kan kommunikere med venner verden over.

Som voksne kan vi frygte for vores børns sociale liv hvortil børnene modhævder at de er sociale for de er jo sammen med vennerne på nettet…..

Det er en ting, men en anden ting er det her med afhængighed af at spille. Der findes rigtig mange mennesker i dag der er afhængige af at spille computer og enkelte opnår ”narkoman lignende” tilstande i forhold til deres afhængighed. Også vores børn!

Det betyder ganske simpelt, at hvis far og mor sætter sig igennem og siger nu slukker du, eller evt. tager internettet ved at slukke for forbindelsen, så får det unge menneske ret hurtigt abstinenser og reagerer som sådan….

Man skal da have sine stoffer.

Det unge menneske kan reagere meget meget agressivt og jeg har personlige eksempler på selv helt små 12 års børn kan blive fysiske over for deres forældre.

Værre er det dog, når de er blevet lidt ældre og større og ”puster” sig op overfor forældrene. Så kan de virke som en trussel og det kan være rigtig svært at få familien til at fungere.

Nogle forældre tør næsten ikke sige fra hjemme, af frygt for hvad der sker og stille og roligt eskalerer det hele lidt.

Familien får lavet nogle rammer/vaner hvor selv dagligdags kommunikation bliver svært.

Far og mor er bange for at sætte grænser og barnet (alder 10 til 17) har succes med de strategier der fungerer for dette, i form af aggressioner, fysiske udfald, råben og skrigen, brug af meget meget skidt sprog mm.

Derfor, som forældre, vær meget opmærksom på, at styre på computerspil når dit barn er ganske ung.

Det er dig der bestemmer, og ikke omvendt. Selv om I skulle have været ude for rigtig svære ting, kriser, dødsfald, skilsmisse mm. så bestemmer du og du skal være opmærksom på ikke at gøre dig selv og din familie en bjørnetjeneste ved at give ”los” på spilletiden.”

Hvis denne mulighed er ovre og dit barn er hooked på spil, eller gaming som det hedder, er der forskellige muligheder, og det er vigtigt at du som forældre aldrig giver op.

Der findes helt aktuelt tilbud til mennesker der er afhængige af spil og i særdeleshed til mennesker der er afhængige af pengespil mm.

Den helt store udfordring i skrivende stund (september 2013) er at der ikke findes deciderede tilbud til børn og unge under 18 år…….

Så her er man som familie ganske alene.

Der findes en enkelt psykologpraksis der har specialiseret sig i dette i Skandinavien, og de har til huse i København.

De hedder checkpointtherapy.dk og jeg kender dem personligt kun gennem netværk. Men de er det eneste terapitilbud…. Til børn og unge under 18 år.

So what to do…. ?

Det er vigtigt at tage det alvorligt som det første.

Computerspil kan være afhængighedsskabende.

Hvis det er kørt af sporet, skal man have barnet med i en dialog omkring hvad der er at gøre.

Jeg har flere eksempler på at det enkelte barn erkender afhængighed, men ikke ønsker hjælp… og så bliver det selvfølgelig endnu mere svært.

I/du må være klar til at sætte krav og være konsekvent. Og det skal konsekvent forstås som at der er en konsekvens hvis kravene overskrides.

Igen igen, tag dit barn med på råd, min erfaring er, at alle børn er til at tale med på den ene eller anden måde.

Skriv en kommentar