Interview bragt i KU´s studieavis – KUDOS – Om at være studerende i dag.

Jeg har løbende rigtig mange studerende fra gymnasiet og til unge på universitetet der har forskellige udfordringer i forhold tilstudiet og blandt andet ikke kan få afsluttet deres hovedopgaver og således blive færdige.

Den der pt. kommer længst væk fra kbh kommer fra AU, Århus hvor vi endte med at ændre studie da vedkommende havde valgt helt forkert i forhold til egne værdier.

1. Hvad er det for problemer, som studerende kommer til jer med?

Udfordringerne som studerende kommer med er meget forskelligartede men falder i føgende grupperinger

Studierelaterede udfordringer såsom:

  • Tabt overblik over lektierne og det stof der skal læses/skrives
  • Færdiggørelse af opgaver (herunder ganske ofte hovedopgaver samt færdiggørelse af studiet)
  • Eksamensangst
  • Præstationsangst
  • Udfordringer med andre studerende
  • Min kommende karriere, hvad skal der ske??
  • Almindelig forvirring omkring egen formåen samt selvtillid og selvværd
  • Mening med studiet og mening med livet

Gennem årene har jeg udviklet redskaber til allle ovenstående problematikker og specielt gode erfaringer med at genskabe motivation og glæde på alle ovenstående punkter.

Jeg oplever at rigtig mange kommer og siger at de overhovedet ikke kan overskue at få læst alle de mange sider sideløbende med møder, opgaveskrivning mm. Til dette har jeg redskaber der i den grad skaber overblik, glæde og ikke mindst gør indhug i det man ikke lige har fået lavet.

Yderligere har jeg udviklet et helt lille koncept i forhold til at gå til eksamen som endnu ikke har givet under 7 hvis man i øvrigt har den faglige viden der skal til.

Som tidligere erhvervscoach (jeg har mere end 1500 timers erfaring i ren erhverscoaching på alle niveauer i rygsækken og kender således rigtig meget til det at få job, arbejds/job-markedet og hvilke jobs der er derude, hvordan man bruger netværk til at få job igennem og ikke mindst, hvordan man skriver den helt rigtige ansøgning… Det sidste her er absolut aktuelt for mange af dine medstuderende der kører på de sidste “dage” af deres uddannelse)

Så kommer der andre mere alment orienterede udfordringer men som alle hænger tæt sammen med studiet:

  • Stress og hvordan man kommer videre i forhold til dette
  • Økonomiske udfordringer
  • Gnidninger i parforholdet
  • Graviditet og studie

Her er det min erfaring, at god coaching her gør en ualmindelig stor forskel og skaber “luft”, glæde, motivation og ikke mindst overblik. Coachen bliver her i den grad en støtte og ressourceperson for den enkelte studerende.

2. Er det blevet hårdere at være studerende i dag end tidligere?

Jeps… det er min helt klare erfaring at det i den grad er blevet mere hårdt at være studerende i dag. Det faglige niveau er steget på alle de uddannelser jeg kender til, hvilket for mig er en logisk konsekvens af den akkumulerede viden der i samfundet i dag.

Den almindelige kompleksitet i samfundet gør desuden også, at det kan være rigtig svært for mange at være fokuseret på det rigtige mål. Yderligere er der kommet Facebook, Twitter og ikke mindst sms og mobilos som gør det svært for mange at holde fokus eller koble fra. (det er blandt andet et af de meget simple og sindsygt stærke redskaber jeg bruger… jeg stiller spørgsmålet: “Er det muligt for dig, når du skal lave dine lektier/skrive/læse, at slukke FB, TW, og din mobil??” Du skulle vide hvor svært dette er for mange mange studerende og hvor effektivt det er når de først går med “på legen”)

3. Hvad er det for nogle redskaber eller egenskaber som studerende skal bruge for at klare sig igennem studielivet? (uden for eksempel at få stress eller præstationsangst)

Der er flere ting jeg synes man skal være opmærksom på. Et ting jeg bruger meget i min coaching er at finde balancen for den enkelte, således at “livet hænger sammen”

En lille historie vedrørende dette er den 22 årige pige jeg fik lov til at møde, der helt havde mistet modet og ikke kunne finde fodfæste.. Jeg spurgte hende om to ting: Hvordan har du det? og hvad giver dig energi?” Ud fra hendes reaktion tror jeg ikke lige det var disse ting hun havde regnet med jeg ville spørge om og efter vi kom rundt om hvordan hun havde det, fandt vi ud af, at hun i sin iver for at komme godt igennem studiet havde skippet alt det der gav hende energi, fra de ugentlige løbeture til det at gå til dans, som i virkeligheden var en kæmpe stor del af hendes liv.

Så da vi fik dans og løb tilbage ind i hendes liv igen…. fik hun så meget energi og glæde at hun endelig genfandt den glæde og energi ved studiet hun havde mistet. Og i særdeleshed energien til at få læst og skrevet.

Yderligere skal man sørge for i den grad at være strukturet og få dagligdagen til at hænge sammen både i forhold til glæde og positiv energi, men i allerhøjeste grad også i forhold til at få planlagt møder, lektielavning mm. således at man selv er i kontrol med sit studie.

I forhold til præstationsangst er det enormt vigtigt at vide præcist hvad det er du skal præstere! Min oplevelse er at rigtig mange er bange for for den enkelte præstation/eksamen/fremlæggelse/opgave uden at vide hvad den i virkeligheden 100% skal indeholde.

Dette er både stressende og angstfremkaldende (angst er ofte noget man ikke ved hvad er, men man er bange for dette) så derfor få fuldstændig tjek på hvad der skal præsteres og hvis præstationen/eksamen er mundtlig skal man få tjek på egne virkemidler og reaktioner. (som skrevet ovenfor er dette noget jeg arbejder meget med… og det er i sagens natur sæsonbetonet)

Så helt grundlæggende BALANCE!

4.  Hvilket råd vil du give til nye studerende, som  måske er usikre på hvad fremtiden bringer?

Jeg mener, at det aller vigtigste er at følge sit hjerte, altså det der giver mest mening for en selv. Når du følger dette rammer du ofte også de fagområder hvor du kan excellere allerbedst med mulighed for at blive rigtig god til det du gerne vil arbejde med. Et ordsprog siger, at hvis du sigter efter månen og evt. skulle ramme ved siden af, havner du blandt stjernerne!

Hvis du føler du har valgt forkert på dit studie, gør noget ved det så hurtigt som muligt (søg en coach eller studievejleder) i stedet for at bruge flere år på at mærke efter og slide dig igennem noget du af samme grund ikke får særligt høje karakterer i.

Allerede som studerende er det enormt vigtigt at arbejde med dit netværk og udvide og fastholde dette. (mellem 75 og 80% af alle jobs bliver aktuelt besat via netværk…. og det er i alle fagområder!!)

Byd ind som person og hjælp dine medstuderende.

Sig fra hvis du er overbebyrdet.

Brug evt. dette lille coaching redskab:

MUHP

M MÅL – Sæt dig et mål eller flere

U Udfordringer – Find og definer dine udfordringer i forhold til livet/studiet/ mm.

H Hjælpere – Pin point ud, hvem der er dine hjælpere/støtter i dit studieliv for tro mig, de er der! Og de brænder for at få lov til at hjælpe dig!

P Plan – hav din plan klar for hvordan du kommer igennem studiet herunder også delmål sam de platforme du skal nå for at komme videre!

Hvis det bliver hårdt på dit studie og du taber overblikket er der altid en vej igennem dette, enten ved hjælp af medstuderende, studievejledere, familie, venner eller en coach. Vejen er der, det ved jeg!

Jeg har mange gode historier med studerende jeg har mødt der ligesom var kommet “of track” og i samarbejdet har vi altid fået studiet og studielivet “on track” igen med endnu mere energi og glæde :o)

Og så har jeg det sådan at hvis man skulle få gjort et studie færdigt man ikke brænder for, er der altid en vej og denne kan ganske ofte findes via et samarbejde med en coach. Her lige to meget korte historier for at illustrere dette:

Jeg mødte Louise på 32 som var cand com. (tror jeg det hedder) i alle fald kanditat i kommunikation fra RUC. Hun var ikke tilfreds med sit liv og job og kunne ikke se mulighederne i hendes liv. Efter en proces vi var igennem, blandt andet værdiafklaring, spurgte jeg hende hvad hun allerhelst ville i hendes liv hvis alt var muligt rent erhvervsmæssigt. Svaret kom ganske hurtigt… Jeg vil gerne være sygeplejerske! Den gode historie er at hun i dag via forskellige veje, nu læser på 3. år som sygeplejestuderende og er mere glad end hun nogensinde har været!

Jeg mødte Kasper på 35 der har en stor IT uddannelse og var IT chef i en af Danmarks største banker. Historien er den samme som ovenstående og i dag arbejder Kasper som gartner og er mere lykkelig end nogensinde.

(begge navne er ændret)

Så følg dit hjerte og det du brænder for, det er der din energi og dine kompetencer ligger!

I min optik, har vi alle potentialet til at komme derhen hvor vi gerne vil arbejde, det er blot ikke altid vi er opmærksomme på hvor vi vil hen!

Mine bedste råd til dig som ny studerende på KU:

Glem aldrig balancen i dit liv!

Det betyder i virkeligheden at du skal huske både, at studere “hard core” men også huske dine værdier, vær målrettet (hvilke karakterer vil du opnå, hvilket job etc), dine venner, at feste samt være glad i din dagligdag.

Vær bevidst om struktur i dagligdagen. Find ud af hvor og hvornår du præsterer bedst. Byd ind med dig selv som person og sørg for at have så meget overblik som overhovedet muligt!

Skriv en kommentar